Powerline adapter van TP-Link

Een powerline adapter van TP-Link

De beste verbinding is een bekabelde verbinding. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er alternatieven. We bespreken hier een powerline adapter. Dit is een bekabelde oplossing, zonder dat er een netwerkkabel moet worden getrokken.

Wanneer?

Daar waar u normaal gepsproken een netwerkkabel zou leggen, maar waar dat niet mogelijk of wenselijk is.

Wat?

Een powerline adapter vervangt een netwerkkabel. De adapter bestaat uit 2 delen. Het eerste deel wordt met een netwerkkabel verbonden met de router (of switch of accesspoint) en wordt dan in een stopcontact in de buurt gestopt. Het tweede deel wordt elders in huis in een stopcontact gestopt en met een netwerkkabel verbonden aan een apparaat, zoals een PC of laptop. Ook kan het tweede deel met een switch of accesspoint worden verbonden om daar meerdere netwerkaansluitingen beschikbaar te maken.

Waarom?

Een draadloze verbinding via WiFi kan een alternatief zijn. Draadloze signalen hebben echter moeite om afstand en obstakels te overbruggen, bijvoorbeeld wanneer het signaal naar zolder moet en de wifi-bron op de begane grond staat.
In praktijksituaties met obstakels ligt de snelheid van een verbinding met een powerline adapter ook een stuk hoger dan een draadloze verbinding via wifi.

Hoe?

Het eerste deel maakt (via orthogonal FrequencyDivision Multiplexing) meerdere analoge draaggolven. De digitale informatie wordt dan (via Quadrature Amplitude Modulation) op deze draaggolven gezet. Via het stroomnet wordt het signaal nu door het huis verspreid. Hierbij ontstaat zeker storing, onder meer door de lengte van de kabels, wandcontactdozen, verdeeldozen, etc. Het tweede deel van de adapter pikt de analoge golven op en zet het QAM-signaal om naar een digitaal netwerksignaal. Dit signaal kan dan via een normale netwerkkabel naar bijv. een computer worden geleid.

Sluit een powerline adapter bij voorkeur aan op een geaard stopcontact, rechtstreeks op de muur (niet op een verdeeldoos).

Welke?

Er zijn veel soorten en merken powerline adapters. De TL-PA8010 van TP-Link (linker afbeelding) geeft veel waar voor zijn geld en is momenteel (november 2017) verkrijgbaar vanaf ca. € 60,-. De TL-PA8030P (rechter afbeelding) is momenteel verkrijgbaar vanaf ca. € 90,-. Deze is weliswaar duurder, maar heeft een geïntegreerde 3-poorts switch (u kunt 3 apparaten aansluiten ipv. 1) en geeft geen verlies aan stopcontact-aansluitingen.

Waar te koop?

KoperKlus verkoopt deze apparaten zelf niet en is onafhankelijk. Daarom staan hier geen links naar winkels. Als u echter zoekt op merk en type, zal u snel een winkel vinden waar u het apparaat kunt kopen. Overweegt u ook eens om langs de lokale speciaalzaak te gaan...