Router van AVM

 

AVM fritzbox 3490 schuin voorEen router van AVM

Zelf bepalen waar je de WiFi-router zet?
Wij raden een router van AVM aan.

Heeft u hulp nodig bij het installeren? Neem dan contact met ons op!

Wanneer?

Een router kun je gebruiken wanneer je met meerdere apparaten op internet wilt via dezelfde internet-aansluiting. Je kunt een router overal in huis plaatsen waar je een netwerkkabel naartoe kunt en wilt trekken. Zo kun je een taktische plaats kiezen voor een betere WiFi-dekking in huis.

Wat?

Met een router kan een netwerk van computers worden gemaakt. Wanneer de router toegang heeft tot internet, kan deze verbinding worden gedeeld met de apparaten in het netwerk, zodat alle apparaten toegang tot internet hebben. In veel gevallen zal dit ook het hoofddoel zijn van de router.
De router wordt met een netwerkkabel op het modem aangesloten. De netwerk-apparaten kunnen met een netwerkkabel worden verbonden met de router. Veel routers hebben ook een ingebouwd access point, waardoor apparaten draadloos verbinding kunnen maken via WiFi.

Waarom?

Veel internetproviders leveren bij hun abonnement een wifi-modem. Behalve als modem, functioneert zo'n apparaat ook als router en als (wifi-) Access Point. Dat klinkt ideaal, maar een modem moet zo dicht mogelijk bij de hoofdaansluiting worden geplaatst. Daarmee ben je niet vrij in de keuze van de plaats van je WiFi Access Point en dat is juist zo belangrijk voor de verspreiding van je WiFi-signaal.
Je herkent misschien wel, dat de wifi-modem in de meterkast of in een hoekje van de huiskamer staat en het WiFi-signaal boven niet zo goed meer is. Het taktisch plaatsen van een aparte router kan hier uitkomst bieden.
Hoewel dit al voldoende reden kan zijn om een aparte router te gebruiken, zijn er nog meer redenen. Zo kunnen er naar een router aardig wat kabels lopen. Als je zelf de plaats van je router kunt kiezen, kun je het wegwerken van de kabels meenemen in die keuze. Ook heeft een aparte router vaak meer instellingsmogelijkheden dan de geïntegreerde router in het modem van je internetprovider.

Hoe?

Een router geeft alle aangesloten apparaten (=clients) een (binnen het lokale netwerk) uniek adres (IP-adres). Hiermee wordt duidelijk waar verzonden informatie naartoe moet. De router maakt een overzicht van de aanwezige clients en eventuele knooppunten. Met deze informatie kunnen de kortste routes tussen de clients worden berekend (=routeren).
Een client kun je aansluiten met een netwerkkabel. Meestal hoef je verder niets te doen en wordt het apparaat opgenomen in het netwerk.
Clients kun je ook via WiFi aansluiten. Je moet dan weten hoe het WiFi-netwerk heet (SSID). In veel gevallen laten clients gewoon zien welke WiFi netwerken ze kunnen vinden. In de meeste gevallen heb je ook een WiFi-sleutel (code of wachtwoord) nodig.

Welke?

De keuze aan routers is enorm. Vanaf een paar tientjes zijn ze al te verkrijgen, maar er zijn ook modellen die honderden euro's kosten. De AVM Fritz!Box 3490 is een model uit het middensegment die momenteel (november 2017) vanaf ca. € 115,- is te verkrijgen. De 3490 heeft een kenmerkend design zonder externe antennes. Dat maakt de router wellicht een stuk handiger te plaatsen. Wanneer hij in het zicht staat of hangt, moet het rood/grijze design echter wel in je interieur passen. De router blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid, maar eenmaal ingesteld, zal je de gebruikersinterface van een router toch niet zo vaak meer gebruiken. De prestaties maken dit daarom meer dan goed. Natuurlijk zijn er snellere routers, maar in deze prijsklasse is de 3490 een aanrader.

Waar te koop?

KoperKlus verkoopt deze apparaten zelf niet en is onafhankelijk. Daarom staan hier geen links naar winkels. Als u echter zoekt op merk en type, zal u snel een winkel vinden waar u het apparaat kunt kopen. Overweegt u ook eens om langs de lokale speciaalzaak te gaan...